Wat is trimethylglycine (TMG)?

Geschreven door: Team
Wat is trimethylglycine (TMG)?

Trimethylglycine (TMG), ook bekend als betaine of betaine anhydrous, is een belangrijke verbinding die je lichaam zelf kan produceren. Het is ook te vinden in supplementen en bepaalde voedingsmiddelen. TMG is onderzocht voor veel mogelijke gezondheidsvoordelen, waaronder het vermogen om de gezondheid van het hart te verbeteren, de atletische prestaties te verhogen, gezonde insulineniveaus te bevorderen en bescherming te bieden tegen depressie. Echter, het kan ook bijwerkingen veroorzaken, vooral bij gebruik in hoge doses.

Wat is TMG?

TMG is een verbinding die bestaat uit glycine met drie aangehechte methylgroepen. Het wordt geproduceerd door je lichaam en wordt van nature gevonden in bieten en andere voedingsmiddelen. Het is ook beschikbaar als supplement, soms gebruikt om de atletische prestaties te verbeteren en de gezondheid van het hart en de lever te verbeteren.

TMG is betrokken bij een chemisch proces genaamd methylering, dat essentieel is voor de productie van DNA. Het zet ook homocysteïne - een soort aminozuur, de bouwstenen van eiwitten - om in een andere verbinding genaamd methionine. Dit is gunstig omdat hoge niveaus van homocysteïne je bloedvaten kunnen beschadigen en het risico op hartziekten kunnen verhogen.

Potentiële voordelen van TMG

TMG-supplementen kunnen geassocieerd worden met verschillende gezondheidsvoordelen.

Kan homocysteïne niveaus verlagen om de gezondheid van het hart te verbeteren

Sommig onderzoek toont aan dat TMG de bloedspiegels van homocysteïne, een type aminozuur dat in je bloed wordt gevonden, zou kunnen verlagen. Te hoge niveaus van deze verbinding kunnen je risico op hartziekten verhogen. Een overzicht van 5 studies uit 2013 toonde aan dat het nemen van minstens 4 gram TMG per dag gedurende 6 weken de bloedspiegels van homocysteïne bij gezonde volwassenen kon verlagen.

Kan de atletische prestaties verbeteren

Veel atleten gebruiken TMG-supplementen met het doel de sportprestaties te verbeteren. Eén overzicht meldde dat TMG-supplementen de lichaamssamenstelling konden verbeteren en de prestaties bij zowel uithoudings- als weerstandsoefeningen konden verbeteren.

Hoewel de exacte mechanismen onduidelijk zijn, speculeren onderzoekers dat TMG kan helpen om vermoeidheid te verminderen, de productie van eiwitten te stimuleren, en de synthese van creatine te verhogen, een verbinding die energie levert aan je spiercellen.

Conclusie

TMG-supplementen bieden een reeks potentiële gezondheidsvoordelen, waaronder verbeterde hartgezondheid en atletische prestaties. Echter, zoals bij elk supplement, is het belangrijk om te overleggen met een gezondheidsprofessional voordat je begint met het nemen van TMG, vooral als je al medicijnen gebruikt of een bestaande gezondheidstoestand hebt.