Wat doet vasten met je mentale gezondheid?

Geschreven door: Team
Wat doet vasten met je mentale gezondheid?

vasten, of het zich onthouden van voedsel gedurende bepaalde perioden, is een praktijk die in verschillende culturen en religies wordt toegepast. Maar wat doet vasten precies met je mentale gezondheid? Wetenschappelijke studies suggereren dat vasten niet alleen goed kan zijn voor je lichaam, maar ook voor je geest. Laten we dieper ingaan op dit fascinerende onderwerp.

De Wetenschap achter Vasten

Vasten heeft invloed op het volledige lichaam, inclusief de hersenen. Het verandert de chemie en de activiteit van de netwerken in het brein, zoals de hippocampus, het striatum, de hypothalamus en de hersenstam. Deze gebieden zijn verantwoordelijk voor belangrijke lichaamsfuncties zoals geheugen, lichaamsbewegingen, voedselopname, bloedsomloop en vertering.

Vasten en het Circadiaans Ritme

Onze hersenen hebben een circadiaans ritme dat de processen in ons lichaam afstemt op signalen uit de omgeving. Vasten, en met name intermittent fasting, kan dit ritme beïnvloeden. Wanneer het circadiaans ritme in de hersenen niet synchroon loopt met eetritmes, kan dit het vermogen van de hersenen om goed te functioneren beïnvloeden. Intermittent fasting kan helpen om dit ritme te herstellen, wat een positief effect kan hebben op de stemming.

Vasten en Energie

De hersenen verbruiken tot 25% van onze energie. Deze energie wordt sterk beïnvloed door onze calorie-inname. Vasten beïnvloedt hoe de lever vetten afbreekt en ketolichamen produceert, die een alternatieve energiebron vormen voor het brein. Dit kan leiden tot een optimalisatie van de hersenen, het energiemetabolisme en de hormoonwerking.

Vasten en Stemming

Er is een link tussen onze 'interne eetklokken' en onze stemming. Onregelmatig eten kan zelfs een rol spelen bij stemmingsstoornissen zoals depressie of bipolaire stoornis. Intermittent fasting kan ritme in ons voedingspatroon brengen, waardoor onze stemming beter en regelmatiger wordt.

De Voordelen van Vasten

Vasten heeft verschillende voordelen voor het lichaam en de geest:

  • Brein: Productie van zenuwgroeifactoren, vorming van nieuwe hersencellen, weerstand tegen oxidatieve stress.
  • Spierstelsel: Optimalisering van de stofwisseling, gevoeligheid voor insuline.
  • Bloedvaten: Daling van de bloedsuikerspiegel, toename van ketolichamen als alternatieve energiebron.
  • Hart: Lagere hartslag, lagere bloeddruk.
  • Lever: Meer vetafbraak, productie van ketolichamen uit vet.

Conclusie

Vasten is meer dan een religieuze of culturele praktijk; het heeft diepgaande effecten op onze mentale gezondheid. Van het verbeteren van de stemming tot het optimaliseren van de energie in de hersenen, vasten biedt een scala aan voordelen die de geestelijke gezondheid kunnen bevorderen. Hoewel de onderliggende mechanismen nog niet volledig begrepen zijn, biedt vasten een fascinerend inzicht in de complexe interactie tussen voeding, lichaam en geest.