Is NMN legaal in Nederland?

Geschreven door: Team
Is NMN legaal in Nederland?

Nicotinamide Mononucleotide (nmn) heeft de aandacht getrokken van wetenschappers en consumenten vanwege de mogelijke positieve invloed op het verouderingsproces. Echter, de verkoop van NMN is in Europa niet toegestaan. Dit artikel onderzoekt de redenen achter deze beslissing en biedt inzicht in de alternatieven.

Wat is NMN?

NMN is een natuurlijk molecuul dat voorkomt in elke levende cel van het lichaam. Het is een voorloper van NAD+, een molecuul dat cruciaal is voor de regulering van celgroei, energiemetabolisme, stressbestendigheid, en meer. De gemiddelde NAD+-concentratie daalt met de leeftijd, wat in verband wordt gebracht met veroudering.

Waarom is NMN verboden in Europa?

In november 2022 heeft de Europese Commissie NMN beoordeeld als een ongeautoriseerd novel food. Volgens de EU-regelgeving wordt elk voedingsmiddel dat vóór mei 1997 niet "in significante mate" werd geconsumeerd, beschouwd als een novel food. De veiligheid van NMN moet eerst onderzocht worden voordat het verkocht mag worden. Dit proces is kostbaar en heeft een jarenlange doorlooptijd.

De Gevaren van Illegale Verkoop

Ondanks het verbod is NMN beschikbaar bij verschillende aanbieders. Deze verkoop is niet legaal, en er wordt geadviseerd om geen NMN te kopen, omdat de veiligheid ervan nog niet goed genoeg is onderzocht.

Is er een Legaal Alternatief voor NMN?

Ja, Nicotinamide riboside (NR) is een legaal alternatief. NR is net als NMN een molecuul dat het lichaam gebruikt om NAD+ te produceren. NR is beschikbaar als supplement en is goedgekeurd door de EFSA. Het is een uitstekend legaal alternatief voor NMN en is al een paar jaar op de markt.

Conclusie

De situatie rond NMN in Nederland en Europa is duidelijk: het is niet legaal vanwege de classificatie als een novel food. De verkoop van NMN moet worden vermeden totdat de veiligheid ervan is beoordeeld. Gelukkig is er een legaal en goedgekeurd alternatief beschikbaar in de vorm van Nicotinamide riboside. Het begrijpen van deze regelgeving is essentieel voor consumenten die geïnteresseerd zijn in deze supplementen.