NMN

Nicotinamide Mononucleotide (NMN) is een essentieel molecuul dat een centrale rol speelt in het onderzoek naar veroudering en de gezondheid van het menselijk lichaam. Als directe voorloper van NAD+, een vitale stof in onze cellulaire stofwisseling, heeft NMN de wetenschappelijke wereld gefascineerd. Dit artikel biedt een diepgaand overzicht van NMN, inclusief de voordelen, wetenschappelijke studies, de relatie met Sirtuins, en de huidige regelgeving binnen de EU.

Wat is NMN?

NMN, of Nicotinamide Mononucleotide, is een vorm van vitamine B3 die van nature in kleine hoeveelheden voorkomt in diverse voedingsmiddelen zoals broccoli, avocado en tomaten. Het is een universeel molecuul dat in alle levensvormen aanwezig is en fungeert als een directe voorloper van NAD+. NMN speelt een cruciale rol in de energieproductie van cellen en heeft invloed op verschillende biologische processen.

De Rol van NAD+

NAD+ is een co-enzym dat een sleutelrol speelt in de stofwisseling van onze cellen. Het is betrokken bij diverse biologische processen, zoals celenergie, DNA-bescherming, en veroudering. Naarmate we ouder worden, neemt het niveau van NAD+ af, wat kan leiden tot symptomen die gerelateerd zijn aan veroudering. NMN helpt bij het aanvullen van NAD+, waardoor het een belangrijk onderdeel is van anti-verouderingsonderzoek. Het NAD+ niveau kan niet aanzienlijk aangevuld worden door veel brocoli of andere gezonde groenten te eten, de hoeveelheden NMN die je hiervan binnenkrijgt zijn te weinig. Hiervoor zal je NMN supplementen moeten gaan slikken.

Sirtuins en NMN

Sirtuins zijn een familie van eiwitten die betrokken zijn bij de regulatie van veroudering en levensduur. Ze zijn afhankelijk van NAD+ om te functioneren, en NMN, als voorloper van NAD+, speelt een cruciale rol in het activeren van Sirtuins. Dit heeft geleid tot onderzoek naar hoe NMN-supplementen de activiteit van Sirtuins kunnen verhogen, wat mogelijk de gezondheid en levensduur kan bevorderen.

Waar is NMN goed voor?

NMN staat bekend om zijn veelzijdige gezondheidsvoordelen. Het biedt niet alleen bescherming tegen diverse ziekten, maar kan ook het verouderingsproces vertragen. Dit molecuul heeft de kracht om onze visie op gezondheid en welzijn te transformeren. Ondanks dat er voortdurend onderzoek plaatsvindt naar NMN, suggereren recente resultaten een hoopvolle toekomst voor dit supplement.

Voordelen van NMN

Lees hier de voordelen van NMN en wat NMN je lichaam kan doen.

 • Anti-verouderingseffecten:
  NMN kan de niveaus van NAD+ in het lichaam verhogen, wat het verouderingsproces kan vertragen en de activiteit van Sirtuins kan stimuleren.
 • Verbeterde Energieproductie:
  Hogere niveaus van NAD+ kunnen de energieproductie in de cellen stimuleren, wat leidt tot verhoogde vitaliteit en welzijn.
 • Cardiovasculaire Gezondheid:
  NMN heeft aangetoond dat het een positieve invloed kan hebben op de gezondheid van hart en bloedvaten, mogelijk door het verbeteren van de bloedstroom en het verminderen van ontstekingen.
 • Cognitieve Verbetering:
  Studies hebben aangetoond dat NMN het cognitieve vermogen bij aandoeningen zoals Alzheimer kan verbeteren door neurale bescherming en regeneratie.
 • Huid, Haar en Bot Gezondheid:
  NMN wordt geassocieerd met het remmen van celveroudering en het bevorderen van de gezondheid van huid, haar en botten, mogelijk door het verbeteren van collageenproductie en celvernieuwing.

Wetenschappelijk Onderzoek naar NMN

Sinds 2006 wordt NMN actief onderzocht, met talrijke studies die de veelzijdige voordelen ervan benadrukken. Het meest recente onderzoek, gepubliceerd in mei 2022 door Frontiers in Aging, betrof 66 deelnemers en leverde zeer opmerkelijke resultaten op, waaronder verbeteringen in energieniveaus en cognitieve functies. Lees meer over dit onderzoek in onze blog waar we een samenvatting hebben gemaakt van het wetenschappelijke onderzoek over NMN van Frontiers in Aging.

David Sinclair en Zijn Werk met NMN

David Sinclair, Ph.D., is een gerenommeerde bioloog en professor in de genetica aan de Harvard Medical School. Hij staat bekend om zijn baanbrekende werk op het gebied van veroudering en levensverlenging, met een bijzondere focus op NMN en andere NAD+-verhogende moleculen.

Onderzoek naar Veroudering

Sinclair's onderzoek heeft veel bijgedragen aan ons begrip van de moleculaire mechanismen achter veroudering. Hij heeft de rol van NMN in het verouderingsproces uitgebreid bestudeerd, met name hoe het de niveaus van NAD+ kan verhogen, een cruciale stof die afneemt naarmate we ouder worden.

Verband met Sirtuins

Sinclair heeft ook onderzoek gedaan naar Sirtuins, een klasse van eiwitten die betrokken zijn bij cellulaire gezondheid en levensduur. NMN speelt een rol in de activatie van Sirtuins, en Sinclair's werk heeft aangetoond hoe deze interactie kan bijdragen aan het vertragen van veroudering en het verbeteren van de gezondheid op verschillende gebieden.

Popularisering van NMN

Door zijn onderzoek en publieke optredens heeft Sinclair NMN onder de aandacht gebracht van een breder publiek. Hij heeft gesproken over zijn persoonlijke gebruik van NMN-supplementen en de potentiële voordelen ervan voor de gezondheid, hoewel hij benadrukt dat meer onderzoek nodig is.

Kritiek en Controverse

Hoewel Sinclair's werk met NMN veel lof heeft gekregen, heeft het ook enige kritiek en controverse opgeleverd. Sommige wetenschappers hebben vragen gesteld over de toepasbaarheid van dierstudies op mensen en de langetermijneffecten van NMN-supplementatie.

Regelgeving binnen de EU over NMN

Vanaf eind 2022 is er binnen de EU een verbod op de verkoop van NMN supplementen, aangezien het als "novel food" wordt geclassificeerd. Er is een procedure gaande binnen de EU om goedkeuring te verkrijgen voor NMN als "geschikt voor menselijke consumptie." Dit benadrukt het belang van het begrijpen van de regelgeving rond NMN en het kiezen van legale alternatieven waar nodig.

Mogelijke Bijwerkingen van NMN

Hoewel NMN over het algemeen als veilig wordt beschouwd, zijn er enkele mogelijke bijwerkingen die kunnen optreden, vooral bij overmatig gebruik. Het is belangrijk op te merken dat de meeste studies naar NMN zijn uitgevoerd op dieren, en menselijke studies zijn nog steeds beperkt. Mogelijke bijwerkingen van NMN kunnen zijn:

 • Spijsverteringsproblemen:
  Sommige gebruikers hebben melding gemaakt van milde maagklachten, zoals misselijkheid of diarree, vooral bij hogere doseringen.
 • Huiduitslag:
  In zeldzame gevallen kunnen er allergische reacties optreden, resulterend in huiduitslag of jeuk.
 • Onbekende Langetermijneffecten:
  Aangezien onderzoek naar NMN relatief nieuw is, zijn de langetermijneffecten van NMN-supplementatie nog niet volledig begrepen. Dit benadrukt het belang van voorzichtigheid en overleg met een gezondheidsdeskundige.

Dosering van NMN

De juiste dosering van NMN kan variëren afhankelijk van verschillende factoren zoals leeftijd, geslacht, gezondheidstoestand en individuele behoeften. Hier zijn enkele algemene richtlijnen:

 • Aanbevolen Dosering:
  De meeste supplementen bevatten tussen de 250 mg en 500 mg NMN per dosis. Deze hoeveelheid wordt over het algemeen als veilig beschouwd voor dagelijks gebruik.
 • Overleg met een Deskundige:
  Het is sterk aan te raden om met een arts of voedingsdeskundige te overleggen voordat u met NMN-supplementatie begint, vooral als u onderliggende gezondheidsproblemen heeft of andere medicijnen gebruikt.
 • Volg de Instructies van de Fabrikant:
  Verschillende NMN-supplementen kunnen verschillende concentraties en aanbevelingen hebben. Het is essentieel om de instructies op de verpakking te volgen en niet meer in te nemen dan de aanbevolen hoeveelheid.

Conclusie

NMN is een intrigerende en veelbelovende stof in het onderzoek naar veroudering en de algemene gezondheid van het menselijk lichaam. Met zijn relatie tot Sirtuins en het potentieel om de gezondheid op verschillende gebieden te verbeteren, blijft NMN een belangrijk onderwerp van intensief wetenschappelijk onderzoek. De ontdekkingen rond NMN bieden nieuwe inzichten en mogelijkheden voor een beter begrip van veroudering en hoe we dit kunnen bestrijden, waardoor het een essentieel onderwerp is voor iedereen die geïnteresseerd is in gezondheid en welzijn. Wij houden alles in de gaten omtrent NMN en zullen ook vaker nieuwe artikelen hierover publiceren. Hou onze website in de gaten.

Artikelen over NMN