Alles wat je wilt weten over NMN (Nicotinamide Mononucleotide)

Geschreven door: Team
Alles wat je wilt weten over NMN (Nicotinamide Mononucleotide)

Nicotinamide Mononucleotide (nmn) is een natuurlijke stof die van nature voorkomt in ons lichaam. Het is een nucleotide die betrokken is bij het energiemetabolisme van onze cellen. Recent onderzoek heeft aangetoond dat NMN kan bijdragen aan een vertraging van het verouderingsproces en het verbeteren van de gezondheid. In dit artikel zullen we dieper ingaan op wat NMN precies is, hoe het werkt, de voordelen ervan, de mogelijke bijwerkingen en hoe je het kunt gebruiken.

Wat is NMN?

NMN is een nucleotide die bestaat uit een ribose-molecule, een fosfaatgroep en een nicotinamide-groep. Het is een voorloper van nicotinamide adenine dinucleotide (NAD+), een co-enzym dat betrokken is bij het energiemetabolisme van onze cellen. NAD+ is een belangrijk molecuul omdat het betrokken is bij veel processen in ons lichaam, waaronder de energieproductie, de DNA-reparatie, de ontstekingsreactie en de celdifferentiatie. Naarmate we ouder worden, neemt de productie van NAD+ af, wat kan bijdragen aan veroudering en ziekten.

NMN wordt in ons lichaam geproduceerd uit nicotinamide, een vorm van vitamine B3. Nicotinamide wordt omgezet in NMN door een enzym genaamd nicotinamide fosforibosyltransferase (NAMPT). NMN kan op zijn beurt worden omgezet in NAD+ door een enzym genaamd nicotinamide adenine dinucleotide synthetase (NADS).

Hoe werkt NMN?

NMN kan op verschillende manieren werken in ons lichaam. Het kan bijdragen aan de productie van NAD+, wat op zijn beurt de activiteit van sirtuïnes kan verhogen. Sirtuïnes zijn eiwitten die betrokken zijn bij het reguleren van de genexpressie, de DNA-reparatie, de celstofwisseling en de levensduur. NMN kan ook werken als een directe antioxidant, die de schade aan onze cellen kan verminderen die wordt veroorzaakt door reactieve zuurstofspecies (ROS) en andere vrije radicalen.

Wat zijn de voordelen van NMN?

Er is steeds meer onderzoek gedaan naar de voordelen van NMN. Hieronder staan enkele van de meest veelbelovende resultaten:

  • Verlenging van de levensduur: Studies hebben aangetoond dat NMN de levensduur kan verlengen bij muizen. In een studie gepubliceerd in het tijdschrift Cell Reports in 2016, kregen muizen die NMN kregen toegediend een langere levensduur en verbeterde gezondheid in vergelijking met muizen die geen NMN kregen. De onderzoekers concludeerden dat NMN kan bijdragen aan het vertragen van het verouderingsproces.
  • Verbeterde stofwisseling: Studies hebben aangetoond dat NMN kan bijdragen aan een verbeterde stofwisseling en een betere regulatie van de bloedsuikerspiegel. In een studie gepubliceerd in het tijdschrift Cell Metabolism in 2019, kregen muizen die NMN toegediend kregen een verbeterde glucose- en insulinegevoeligheid en een verbeterde vetverbranding in vergelijking met de controlegroep. Dit suggereert dat NMN kan helpen bij het voorkomen van diabetes en obesitas.
  • Verbeterde cardiovasculaire gezondheid: NMN kan bijdragen aan de verbetering van de cardiovasculaire gezondheid door het verbeteren van de bloedstroom, de vermindering van de ontstekingsreactie en het verbeteren van de bloeddruk. In een studie gepubliceerd in het tijdschrift Circulation Research in 2018, werd aangetoond dat NMN de bloedvatfunctie verbeterde en de ontwikkeling van atherosclerose verminderde bij muizen die op een dieet met veel vetten waren gezet.
  • Verbeterde cognitieve functie: Studies hebben aangetoond dat NMN kan bijdragen aan de verbetering van de cognitieve functie, waaronder het geheugen en de leerprestaties. In een studie gepubliceerd in het tijdschrift Aging Cell in 2020, kregen oudere muizen die NMN toegediend kregen, een verbeterd geheugen en leerprestaties in vergelijking met de controlegroep.
  • Vermindering van ontstekingen: NMN kan bijdragen aan de vermindering van ontstekingen in ons lichaam. In een studie gepubliceerd in het tijdschrift Nature Communications in 2019, werd aangetoond dat NMN de ontstekingsreactie verminderde bij muizen die werden blootgesteld aan inflammatoire omstandigheden.

Hoe gebruik je NMN?

NMN wordt in supplementvorm verkocht en kan worden ingenomen als capsule, poeder of sublinguale tabletten. Het wordt aanbevolen om de aanbevolen dosering van het supplement te volgen en eventuele aanwijzingen van een arts of een gekwalificeerde zorgverlener op te volgen.

De optimale dosering van NMN is nog niet vastgesteld en er is nog meer onderzoek nodig om de veiligheid en effectiviteit ervan te bepalen. De meeste onderzoeken bij muizen gebruiken doseringen die vergelijkbaar zijn met 500-1000 mg per dag voor een mens, maar er zijn ook lagere doseringen die effectief lijken te zijn. Het wordt aanbevolen om te beginnen met een lagere dosis en deze geleidelijk te verhogen om eventuele bijwerkingen te vermijden.

Zijn er bijwerkingen van NMN?

Er is nog beperkt onderzoek gedaan naar de mogelijke bijwerkingen van NMN, maar tot op heden lijkt het veilig te zijn voor menselijke consumptie. In een studie gepubliceerd in het tijdschrift Scientific Reports in 2019, kregen gezonde volwassenen doses van 100, 250, 500, of 1000 mg NMN toegediend. Er werden geen ernstige bijwerkingen gemeld en de onderzoekers concludeerden dat NMN veilig was en goed werd verdragen bij alle geteste doses.

Er zijn echter wel enkele mogelijke bijwerkingen die kunnen optreden bij het gebruik van NMN, waaronder:

  1. Maagklachten: Sommige mensen kunnen maagklachten, waaronder misselijkheid en diarree, ervaren bij het gebruik van NMN. Dit kan meestal worden voorkomen door de dosering te verlagen of het supplement bij de maaltijd in te nemen.
  2. Allergische reacties: Hoewel zeldzaam, kan NMN bij sommige mensen allergische reacties veroorzaken, waaronder huiduitslag, jeuk en zwelling van het gezicht en de lippen. Als u een allergische reactie op NMN ervaart, moet u onmiddellijk stoppen met het gebruik en medische hulp zoeken.
  3. Interacties met medicijnen: NMN kan mogelijk interageren met bepaalde medicijnen, waaronder bloedverdunners en medicijnen voor diabetes. Als u medicijnen gebruikt, is het belangrijk om uw arts te raadplegen voordat u NMN gaat gebruiken.

Tot slot

NMN is een veelbelovende verbinding die mogelijk verschillende gezondheidsvoordelen biedt, waaronder een verbeterde stofwisseling, verhoogde energieproductie en een vertraagde veroudering. Hoewel er nog meer onderzoek nodig is om de effectiviteit en veiligheid van NMN te bepalen, zijn de vroege resultaten veelbelovend.

Als u overweegt om NMN-supplementen te gebruiken, is het belangrijk om een betrouwbaar en kwalitatief supplement te kiezen, en om altijd de doseringsinstructies te volgen. Het is ook belangrijk om uw arts te raadplegen voordat u NMN gaat gebruiken, vooral als u medicijnen gebruikt of een onderliggende medische aandoening heeft.

Hoewel NMN mogelijk verschillende gezondheidsvoordelen biedt, is het belangrijk om te onthouden dat er geen magische pil is voor een gezond leven. Gezonde voeding, regelmatige lichaamsbeweging en voldoende slaap zijn nog steeds de belangrijkste pijlers van een gezonde levensstijl. NMN kan echter wel een waardevolle aanvulling zijn op een gezonde levensstijl, en het kan helpen om de gezondheidsvoordelen van een gezonde levensstijl te maximaliseren.